Header Ads

  • Breaking News

    Textual Grammar from the previous year H.S exam class 12 textual Grammar class Xii WBCHSE questions and answers H.S English Grammar Set.

     Textual Grammar previous year class 12

    Do as directed. 

    Textual Grammar previous year class 12


                                  2015

    1. Who doesn't know  Rampal ?   ( Rewrite as an assertive sentence )

    Ans. Everybody knows Rampant

    2." You have already been answered " , said the hermit  to the Tsar. ( turn  into Indirect speech )

    Ans. The hermit told the Tsar that he had already been answered. .

    3. I wanted a pair of blue suede shoes ( Turn into a complex sentence )

    Ans. I wanted a pair of suede shoes which are blue in colour. 

    4. The  hermit was digging the ground. ( change the voice)

    Ans.  The ground was being dug by the hermit. 

    5.The man who had entered the compartment broke into my reverie. (Split into two  simple sentences)

    Ans. A man entered the compartment.  He broke into my reverie. 

    6. This is the best time . ( Use the positive degree of ' best'

    Ans. No other time is as good as this.

    7. It could be a  fascinated game,  guessing what went on out there. 

    (Options  : fascinating,  fascinate fascination. )

    Ans. It could be a fascinating game,  guessing what went on out there. 


                       2016

    Do as directed 

    1. " Then I won't turn you loose ", said the woman to the boy. ( Turn into indirect speech )

    Ans. The woman  told  the boy that in that case she wouldn't turn him loose. 

    2. I found the window.  ( voice change )

    Ans.  The window was found by me 

    3. A man , getting into the compartment,  stammered  an apology. ( split into two simple sentence )

    Ans. A man got into the compartment. He stammered an apology. 

    4. This is not a correct approach . ( affirmative sentence )

    Ans. This is an incorrect approach. 

    5.She was silent. ( negative sentence )

    Ans. She was not responsive. 

    6. She did not leave the door shut. ( affirmative )

    Ans. She left the door open. 

    7. They  seemed very ancient about her comfort. ( options: anxious /anxiety /anxiously )

    Ans. Anxious. 


                    2017

    Do as directed. 

    1." We'll soon be at your station, " I said to the girl.( indirect speech ).

    Ans . I told the that we would soon be at her station  .

    2. My parents were widely regarded as an ideal  couple. ( voice change )

    Ans People widely  regarded my parents as an ideal couple. 

    3.I was the most important man ( positive degree of important )

    Ans.No other man was as important as I

    4. I do not recall the exact  number of people she fed everyday. ( affirmative sentence )

    Ans.  I hardly recall the  exact number of people she fed everyday.

    5. Mine was a very secure childhood  ( Negative sentence )

    Ans Mine was not at all an insecure childhood. 

    6. The  water dripping from his face,  the boy looked at her.( Split into two sentences)

    Ans. The water was dripping from his face. The boy looked at her. 

    7. Few girls  can  resist  flattering.  ( flatter / flattery/flatterer)

    Ans. flattery. 


                2018

    Do as directed.

    1."Was I bothering you when  I turned that corner? " asked  the woman. ( Direct speech )

    Ans. The woman asked if she  had been bothering him when she had turned that corner

    2.My father could convey complex spiritual concepts in very simple, down -to-earth Tamil.(voice change )

    Ans.  Complex spiritual concepts  could be conveyed in very simple,  down -to _ earth Tamil by my father. 

    3.As soon as she left the train, she would  forget our brief encounter. (Negative sentence )

    Ans. No sooner had  she left  the  train than she would forget our brief encounter. 

    4.I am the most unhappy of men . (Positive degree )

    Ans. No other man is as unhappy as I

    5.But thy eternal summer shall not fade. (Affirmative sentence )

    Ans. But thy eternal summer shall remain unfaded.

    6. I wished to kill you  ( Use the underlined word as a noun and rewrite)

    Ans. I had a wish to kill you. 

    7.His answers filled me with a strange energy and enthusiastic( enthuse / enthusiastically/enthusiasm )

    Ans. enthusiasm 

     Gender in English grammar


          2019

    Do as directed:


    1.  I don't  indend  to give up what I have .  ( use the underline word as a noun ) 

    Ans . I don't have any intention to give up what I have . 

    2. The Tsar said " I come to you , wise man , for an answer to my questions . " ( change into indirect speech  )

    Ans. Addressing  the man as wise , the Tsar said that he came to him  for an answer to his questions . 

    3. The man would have attacked you . ( change voice )

    Ans . You would  have  been attacked by them . 

    4. The door was open ( negative sentence ) 

    Ans . The door was not closed . 

    5.  The sun began to sink behind the trees , the Tsar stuck the spade into the ground at last . ( complex sentence )

    Ans . When the sun began to sink behind the trees , the Tsar stuck the spade into the ground at last . 

    6. The most important  thing in the world was science . ( positive degree ) 

    Ans . No other thing in the world was as important as science . 

    7. You might  run that comb through your hair  so you will look present (presently / presentable / presenting )

    Ans . Presentable . 


       2020 

    Do as directed.

    1. The hermit  was  digging the ground . (  voice change ) 

    Ans . The ground was  being dug by the hermit . 

    2. Lomov : I'll show you the documents , Natalya Stepanovna !

    Ans . Lomov told Natalya Stepanovna that he would show her  the documents . 

    3. There was a very very old mosque in our locality where my father would take me for evening prayers. ( split ,into two sentence ) 

    Ans . There was a very old mosque in our locality . My father would take there for evening prayers . 

    4. The poetry of earth is never dead ( affirmative sentence) 

    Ans . The poetry of earth is always alive . 

    5. He answered   in a low , deep voice . ( use the underlined word as a noun )

    Ans . He gave the answer in a low , deep voice . 

    6. The Sun's rays were bright .They lit up the valley . (  combine and turn into a simple sentence) 

    Ans. The bright  rays of the sun lit up the valley . 

    7. I would say  my  was a very secure childhood . ( I/ me /mine)

    Ans . Mine . 


         2022

    Do as directed.


    1. The most important thing in the world was science  ( positive sentence )

    Ans . No other thing in the world was as important as science 








    Post Top Ad

    Post Bottom Ad